Prvi privatni logopedski kabinet u Kragujevcu i Svilajncu

Kragujevac - Svilajnac

Kutak za roditelje

Naše znanje i iskustvo delimo sa Vama

kutak za roditelje - Logopedski kabinet Novaković ' logoped Kragujevac i Svilajnac

Dragi roditelji,
naše znanje i iskustvo delimo sa Vama.

Informacije, dokumentacija, tabele i podaci do kojih smo došli u svom dugugodišnjem radu a koji Vam mogu pomoći u odgajanju deteta.

Prekretnice u govorno-jezičkom razvoju

Prekretnice u govorno jezičkom razvoju Logopedski kabinet Novaković

Govorno-jezički razvoj počinje od rođenja. Ovaj razvoj obuhvata prelingvalnu i lingvalnu fazu. U prelingvalnoj fazi dete se priprema za govor isprobavajući glasove kroz plač, gukanje i brbljanje. Lingvalna faza počinje izgovaranjem prve reči. U tom trenutku dete već razume oko 50 reči.
Da bi receptivni i ekspresivni govor bio razvijen u skladu sa očekivanjima za aktuelni uzrast dete treba biti urednog kognitivnog, senzornog, socijalnog i emocionalnog razvoja.
Iako postoje velike individualne varijacije u pogledu uzrasta kada se javlja prva reč i u dinamici usložnjavanja ekspresivnog i receptivnog govora postoje norme i okviri ispod kojih počinje kašnjenje u razvoju. To kašnjenje možemo okarakterisati kao normalno fiziološko ili patološko kašnjenje. Da bi se kašnjenje u razvoju govora i jezika smatralo individualnom razvojnom karakteristikom to kašnjenje ne sme biti značajno, razvojni red mora biti istovetan tipičnom i ne sme biti propraćeno drugim poremećajima i kašnjenjem u drugim oblastima razvoja.

Znaci kašnjenja u jezičkom razvoju

znaci kasnjenja u jezickom-razvoju-logopedski kabinet novakovic Kragujevac i Svilajnac

Postoje kritični periodi kada se razvijaju određene sposobnosti. Ukoliko se propusti taj uzrast, kasnije dete teže ovladava određenim veštinama.
Logopedski kabinet Novaković predstavlja Vam tabelu po kojoj ćete moći da odredite da li Vaše dete pravilno napreduje u jezičkom razvoju.

Razvoj tehnike pisanja

razvoj tehnike pisanja - logopedski kabinet Novaković, logoped Kragujevac i Svilajnac

Razvoj tehnike pisanja počinje već u prvim godinama života. Grafomotorna spretnost se postepeno izgrađuje.
Postoje smernice i uzrasne norme koje nam mogu pomoći da pratimo i pravilno stimulišemo detetov razvoj.

Naši stručnjaci su za Vas pripremili tabelu – Razvoj tehnike pisanja po kojoj bi se trebalo voditi kada je razvoj Vašeg deteta u pitanju. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili nedoumicu, tu smo za Vas.

CENTAR ZA EDUKACIJU NOVAKOVIĆ
info@logopednovakovic.rs

Za sva dodatna pitanja, potrebne informacije, sugestije i predloge stojimo Vam na raspolaganju.

Sva prava zadržana. Korisnici mogu preuzimati i štampati delove ili sadržaj ovog sajta isključivo za njihovu ličnu i nekomercijalnu upotrebu.
Svako objavljivanje ili redistribuiranje celog ili delova sajta www.logopednovakovic.rs u bilo kom obliku, je zabranjeno i podleže tužbi.

COPYRIGHT © 2020 LOGOPEDSKI KABINET NOVAKOVIĆ, KRAGUJEVAC, SVILAJNAC